Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Θετικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ

Θετικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ

Την ανάγκη η «ΦΥΡΟΜ» να σέβεται τις υποχρεώσεις που ανέλαβε όταν υπέγραφε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και αποδέχθηκε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, επεσήμανε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης Μέγιερ που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της «ΦΥΡΟΜ», ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γ. Δημητρακόπουλος.
Μερικά από τα σημεία της παρέμβασής του είναι:
α. Η «ΦΥΡΟΜ» δεν πρέπει να λησμονεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας δημιουργεί μεν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, μία από τις οποίες είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ανάγκη εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων σε υπάρχοντα ζητήματα με γειτονικές χώρες όπως άλλωστε προβλέπονται από την Διακήρυξη του Σάλσμπουργκ και βεβαίως από το πλαίσιο σταθερότητας και σύνδεσης.
β. Καταγράφονται συμπεριφορές από την πλευρά της «ΦΥΡΟΜ» όπως π.χ. η ενέργεια της Κυβέρνησης των Σκοπίων για τη μετονομασία του αεροδρομίου σε Μέγας Αλέξανδρος και η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Μεταφορών κ. Για νακέφσκι ότι ανεξάρτητα από τις πιέσεις το νέο όνομα του αεροδρομίου δεν θα αλλάξει, οι οποίες είναι αντίθετες στο γράμμα και το πνεύμα της ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η οποία βασίζεται στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν.

γ. Σε ο,τι αφορά στο θέμα του ονόματος είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να ξαναρχίσουν και η «ΦΥΡΟΜ» πρέπει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις αυτές με καλή πίστη, θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Διεθνούς Κοινότητας. Βεβαίως, το καθεστώς υποψήφιας χώρας δικαιολογεί και περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Θετικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ

Απόλυτα ικανοποιητικό χαρακτηρίζει η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα:
Απαλείφθηκαν όλοι οι εθνικοί επιθετικοί προσδιορισμοί, όπως "μακεδονική" κυβέρνηση "μακεδονικά" διαβατήρια, (τροπ. 30,34,2). Επίσης ο εισηγητής της έκθεσης Ολλανδός ευρωβουλευτής Μέγιερ, πριν την ψηφοφορία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία με όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για χρήση μόνον του ονόματος ΠΓΔΜ. στο θέμα των διαβατηρίων διεγράφη η μνεία για πλήρη αναγνώριση των "μακεδονικών" διαβατηρίων απ' όλα τα κράτη μέλη. (τροπ. 2)
Γίνεται αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία διευκόλυνσης χορήγησης θεωρήσεων, (τροπ. 2) όπου υπογραμμίζεται ότι το θέμα του διπλού τέλους θα επανεξετασθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν θα έχει εγκριθεί ο Κοινοτικός Κωδικας Θεωρησεων από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, γεγονός που δίνει επαρκές περιθώριο χρόνου για ενδεχόμενη ρύθμιση του ζητήματος.
Κατόπιν διαβουλεύσεων διατηρηθηκε σε όλο το κείμενο η διεθνής ονομασία της χώρας, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο συνταγματικό της όνομα.
Στη διατύπωση (τροπ. 30) ότι ενώ ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα που ορίζεται στο Σύνταγμά της, προστέθηκε "ότι ορισμένες απ' αυτές τις χώρες έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σχετικά με το ζήτημα του ονόματος".
Η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, την ικανότητα της ΕΕ να ενσωματώνει νέα μέλη και τις προϋποθέσεις του πλαισίου σταθερότητας και σύνδεσης (τροπ. 30) , το οποίο προβλέπει σχέσεις καλής γειτονίας που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση καλόπιστης διαπραγμάτευσης για το όνομα.

Απερρίφθησαν οι τροπολογίες του κόμματος των Πρασίνων για την ύπαρξη "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα (τροπ. 11) και η τροπολογία (12) που επέκρινε τη μη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης στην "ΜΑΤ" ("Μακεδονικές" αερογραμμές) παρά την ύπαρξη σχετικής επιστολή του αρμόδιου Επιτρόπου Μπαρό.
Απαλείφθηκε η παράγραφος η οποία σημείωνε ότι η ΠΓΔΜ είχε αποδεχθεί από την 7η Οκτωβρίου 2005 την πρόταση του Ειδικού Απεσταλμένου Νίμιτς, (καταλογίζοντας ευθύνη στη χώρα μας για την απόρριψή της) και αντικαταστάθηκε με την τροπολογία (1) με την οποία σημειώνεται "ότι ο Μάθιου Νίμιτς προτίθεται να αναλάβει σύντομα προσπάθειες για την επίτευξη το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίας αποδεκτής λύσης του ζητήματος".
Λαμβάνεται υπόψη η δήλωση που εγκρίθηκε στο Σάλσμπουργκ απ' όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, με την οποία επιβεβαιώνεται η σημασία των καλών γειτονικών σχέσεων και η ανάγκη να βρεθούν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις σε εκκρεμή ζητήματα με γειτονικές χώρες.
Τέλος, αναφορικά με την ενδιάμεση συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 που οδήγησε σε ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων, προστέθηκε (τροπ. 3), "ότι η συμφωνία περιέχει υποχρεώσεις και δικαιώματα και για τις δύο πλευρές σχετικά με τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμικά όργανα".

Από πλευράς ΝΔ το θέμα και τις σχετικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, χειρίστηκε ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος μετά τη λήξη της ψηφοφορίας δήλωσε:
"Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για την έκθεση Μέγιερ θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα ικανοποιητικό. Η Κ.Ο. της ΝΔ είχε θέσει αρκετές τροπολογίες - κλειδιά σε ολόκληρη την έκθεση και είχε αποφασίσει ότι εάν έστω και μία δεν γινόταν αποδεκτή θα καταψήφιζε την έκθεση. Όπως όμως προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όλα τα σημεία - κλειδιά έγιναν αποδεκτά. Το γεγονός αυτό μας κάνει να θεωρούμε το αποτέλεσμα ικανοποιητικό".

Καλά, μας δουλεύετε όλως διόλου; Υπάρχουν αυτές οι αερογραμμές στο χάρτη των πτήσεων των αεροσκαφών, και τι δρομολόγια εκτελούν; Από λίμνη… Αχρίδα, σε λίμνη Πρέσπα; Σοβαρότητα ρεεέ!.. Σοβαρότητα...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: